Hallå där, Evelyn Hult, vd på BOSS

Hallå där, Evelyn Hult, vd på BOSS

Varför behövs Jämställdhetsdagen?

– Egentligen borde vi tänka på det här året om, men dagen i sig är bra för att just belysa hur långt vi kommit inom jämställdhetsområdet år efter år. Det är ett tillfälle att stanna upp och se hur man ligger till i sin egen organisation. Vad har hänt fram till nu och hur vi arbetar vidare med jämställdheten hos oss. Så, se det som en checkpoint och våga ta i det som är läskigt eller inte fungerar bra, lyfta upp det och börja utforska hur ni kan göra annorlunda!

BOSS är ett nätverk för kvinnor som startade på ditt initiativ 2020 bland annat för att du såg att det var få kvinnor i företagsledningar, styrelser och andra ledande befattningar. Det är fyra år sedan, hur ser det ut idag?

– Vi är fortsatt ett affärsnätverk för kvinnor som vill träffa andra businesswomens och få utrymme att diskutera karriär, företagande, växla upp sitt ägande så som aktie/fondsparande, fastighetsinvesteringar eller investera i bolag eller liknande. Vi växer hela tiden och under september lanserar vi vår första verksamhetshub i Falun & Borlänge. Vi har gått från 30 personer vid starten till närmare 500. Vissa är med och enbart stöttar, andra är aktiva och tar del av våra aktiviteter, nätverksträffar och kurser, ex styrelseutbildningen. Alla med målet att hitta fler affärskontakter och ta en starkare position i näringslivet!

Hur jämställda är företagen i Dalarna egentligen?

– Vi är inte jämställda på någon position dessvärre, men tar små, små steg på rätt väg gällande vissa. Exempelvis är det endast 1-4 % VD-kvinnor i länet vilket är väldigt lågt. Sett till de senaste 10 åren har vi gått från 10 % till 14 % vilket är väldigt långsamt. På chefsnivå, första linjens och alltså inte ytterst beslutsfattande, är vi däremot mer nära en jämställd fördelning. Gällande företag som startas och ägs av kvinnor är vi på en väldigt låg nivå och beroende på vilken statistik man kollar landar vi, sett till riket, mellan 22-27 %. Och tar vi ytterligare en viktig position för beslutsfattandet, styrelsen så ser vi att kvinnor innehar 19 % av styrelseplatserna (riket 21%) och 14% av ordförandeposterna. Så, vi har en del att jobba med kan man säga!

Hur jobbar ni för att förbättra jämställdheten?

– För oss handlar hela vår verksamhet om att förändra attityder och sätt att se på kompetens och potential. Utöver att vi driver ett stort affärsnätverk endast för kvinnor jobbar vi aktivt med att erbjuda företag styrelsekompetens som är kvinnor, rekryteringar av chefer, verksamhetsledare eller andra medarbetare som är kvinnor. Vi gör också flera insatser för att rigga och stötta kvinnor som vill starta eller köpa företag. Vi utbildar, ger förutsättningar för att kunna tillsätta fler kvinnor i teamen samt lobbar för att frågan måste ses som än viktigare än vad den gör idag.

Har ni sett några resultat?

– Ja absolut, dels får vi förfrågningar av både företag och valberedningar om att hjälpa dem ”hitta” kvinnor som matchar kravprofilen. Vi får frågan eftersom vi har kvinnorna, jag menar ett helt nätverk plus en hel kandidatbank och kontakter som vi sitter på- den poolen är värdefull! Vi får även positiva reaktioner och berättelser av kvinnor som vågat ta steget och byta tjänst, till en högre beslutsfattande eller som har startat sitt företag med hjälp av vårt stöd och pepp i nätverket.

Hur är intresset för att jobba med de här frågorna?

– Jag tycker ändå att det finns en nyfikenhet och en vilja att göra det rätt och bra. Företagsledare vill ha in kvinnor i sina team och börjar förstå att mixen av människor, kompetenser och erfarenheter berikar och utvecklar hela verksamheten. Både sett till medarbetarna och utvecklingen av organisationen och även på resultatnivå- det går ju bättre! Sedan hade jag kunnat önska ett större engagemang, men det handlar mer om mig och att jag har ett driv och en vilja att få ett jämställt näringsliv för mina barn, andra fokuserar kanske på andra saker!

Varför är det viktigt med jämställda arbetsplatser?

– Företag som aktivt arbetar med social hållbarhet, inkluderat jämställdhet, har medarbetare och chefer som känner ett högre syfte med sitt arbete och ett större engagemang. En bredare mångfald och jämställda grupper, främst i de beslutsfattande delarna i företagen är av yttersta vikt för att signalera vad som är viktigt och betydelsefullt i företagen. Inget företag vill stå på perrongen när Gen Z ( födda 1995-2012) hoppar på tåget till någon annan arbetsgivare. De är ju vår framtid och denna generation accepterar inte förlegade strukturer och normer utan ser det som självklart att förtagen arbetar med jämställdhet.

Vilka är de största utmaningarna som ni ser?

– Okunskap! Nytt är läskigt, man går på magkänsla och gamla beprövade metoder som funkade för 20 år sedan. Att rekrytera de som liknar en själv är så klart både tryggt och man vet vad man får, en kopia av sig själv i princip men man går miste om nya sätt att se på utmaningar, innovationer och viktig kunskap för att driva företag vidare in i framtiden. Ett av de vanligaste motstånden till förändringsarbete kopplat till jämställdhet är förnekelse av könsordning alternativt att man redan anser sig vara jämställda eftersom man har en jämställdhetsplan eller rent krasst att frågan aldrig lyfts upp och undersökts.

Vilka är de största vinsterna med att ha en jämställd arbetsplats?

– Förutom högre resultat och välmående medarbetare där alla är inkluderade… Jag tror som sagt att man redan vet att det är bra men inte väljer att ”se problemet” för att man är rädd att göra fel, säga fel saker och inte helt vara politisk korrekt. Ett företags ledning behöver ha kunskaper inom jämställdhet för att de i sin tur ska kunna fatta så bra och strategiska beslut som möjligt kopplat till jämställdheten i verksamheten. Med kunskap kommer insikter och det i sin tur ger ökade förutsättningar till förändring och förhoppningsvis en inställning att vilja göra annorlunda.

Jämställdhet innebär att kvinnor och män, flickor och pojkar har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Jämställdhet gäller alla områden i livet och innebär alltså att “ingen står över den andre”- vi är jämställda mellan könen.

Evelyns tips till ett mer jämställt arbetsliv:

  • Granska befintliga normer för att hitta det som skaver eller rent av inte fungerar och var ärlig.
  • Förstärk det som fungerar bra och förändra det som fungerar mindre bra, så att alla kan känna sig både välkomna och att de passar in.
  • Ta hjälp! Kunskapen är begränsad inom området och det är svårt att lyfta blicken när man är mitt i leverans så våga ta hjälp, exempelvis av oss.