DalaVind på plats i Orsa inför folkomröstning

DalaVind på plats i Orsa inför folkomröstning

Under våren 2024 kommer DalaVind hyra en lokal i centrala Orsa. Den kommer att fungera som mötesplats och kunskapscentrum – dit Orsaborna är välkomna med sina frågor och funderingar om vindkraft inför folkomröstningen.

– Det här känns helt rätt. Många vill veta mer, både om vindkraft generellt men också om energiomställningen och de klimatutmaningar vi har. Vi vill att medborgarna i Orsa ska ha så mycket korrekt fakta som möjligt innan man går till valurnorna, säger Niklas Lundaahl, vd på DalaVind.

Folkomröstning 9 juni  

DalaVind har ansökt om att få bygga 67 vindkraftverk på Orsa Besparingsskogs mark i Orsa och Ljusdals kommun, efter Orsa Besparingsskogs förfrågan. Orsa kommun har valt att låta kommuninvånarna bestämma utgången genom en folkomröstning – i samband med valet till EU den 9 juni 2024. I samband med detta krävs utbildningsinsatser, för att Orsaborna ska kunna fatta ett välgrundat beslut.

Ett studieförbund kommer att genomföra föreläsningar för och mot vindkraften i Orsa, på uppdrag av Orsa kommun.

– Det tycker vi är jättebra och skulle dessa föreläsningar leda till ytterligare frågor så finns vi på plats för att hjälpa till, säger Niklas Lundaahl.

Mer kunskap om vindkraft

DalaVinds lokal ligger på järnvägsgatan och kommer vara bemannad några gånger i veckan. Under dessa dagar är också planen att bjuda in Orsaborna till speciella temakvällar. Det kan till exempel handla om energiläget i Dalarna, tekniska frågor, hur processen går till, var man hittar mer information och hur man tänker källkritiskt. Invigningen är planerad till den 1 februari.

Du kan läsa mer om projekten här:
Vindpark Noppkikoski
Vindpark Jordikamäck

Välkommen till DalaVinds kontor i Orsa!