Vindparksbidrag gör skillnad för det lokala föreningslivet

Åtta föreningar i Hedemora kommun fick dela på 70 000 kronor från Vindpark Riskebo. Utdelningen ägde rum på Brukshotellet i Långshyttan där representanter från föreningarna fick diplom och berätta vad pengarna skulle användas till.

Tacksamma representanter från åtta föreningar tillsammans med anställda från SR Energy och DalaVind. I röd tröja syns också kommunstyrelsens ordförande Göran Hoffman (S) som för första gången deltog på en vindbonusutdelning.

– Det känns fantastiskt roligt att få träffa föreningslivet och alla lokala eldsjälar, säger Marika Åkerman, projektledare på SR Energy. Vi är otroligt stolta över vår Vindpark Riskebo och vår Vindbonus som vi delat ut under två år i Hedemora kommun.

Det lokala föreningslivet har en betydelsefull roll i bygden och många verksamheter har prövats under pandemin. Möjligheterna att ses och upprätthålla verksamhet och traditioner har varit begränsade och föreningarnas starka eldsjälar har varit avgörande för fortlevnad. Nu kan äntligen verksamheterna återgå till det normala och för åtta föreningar i Hedemora kommun kommer Vindbonusen som ett välkommet bidrag.

En av årets Vindbonusmottagare är Hinshyttans jaktklubb som ska använda Vindbonusen för att renovera sitt slakteri i Hinshyttan.

Utöver jaktklubben är Engelsfors Samfällighetsförening Husby AIK, Långshyttan Hockey club, Långshyttans AIK Fotboll Klubb, Långshyttans AIK skidor, Långshyttans Gymnastikförening, Långshyttans Innebandyklubb och Ålängens stugförening de föreningar som får Vindbonus 2022.

Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, såsom matchdräkter, beachflagga och material till ungdomsverksamhet.

För Husby AIK kommer pengarna gå till att utveckla barn- och ungdomsverksamheten. I Nuläget har de fyra barngrupper i gång med ca 120 aktiva. De har sökt medel för att i första hand kunna köpa in mer material till träningarna.

Långshyttans AIK Fotboll Klubb behöver bidrag till nya matchdräkter för sitt representationslag som idag spelar fotboll i division 6 södra Dalarna.

Fakta vindparken

Vindpark Riskebo ligger i Hedemora kommun, utmed E16 mitt emellan Falun och Hofors. SR Energy har byggt vindparken och Dalavind har tagit fram projektet.

SR Energy äger fem av vindkraftverken och DalaVind äger ett. Borlänge Energi, Falu Energi & Vatten och Dala Energi äger gemensamt det sjunde.

Vindpark Riskebo producerar 131 GWh om året, vilket motsvarar förbrukningen av hushållsel för 26 000 villor.

Läs mer om Vindpark Riskebo här

Läs mer om SR Energy och deras Vindbonus här