Studiebesök med fokus på vätgas

En vätgastankstation, ett vätgasbolag och en villa med egen vätgasproduktion. Så såg schemat ut när några av medarbetarna på DalaVind åkte på studiebesök till södra Sverige.

Harald Bouma, Nilsson Energy, till vänster i bild, visar upp den solcellsdrivna tankstationen för vätgas i Mariestad för de intresserade besökarna.

– Vi vill helt enkelt lära oss mer om vätgas och dess möjligheter, säger Niklas Lundaahl, VD på DalaVind.

Det första stoppet blev vid världens första solcellsdrivna vätgastankstation som invigdes 2019. Den ligger i Mariestad och ägs av kommunen som bland annat tankar sina bränslecellsbilar där. Vätgasen produceras av solceller vars anläggning ligger i direkt anslutning till macken. Vätgastankstationen kom till tack vare pionjären Hans-Olof Nilsson, en av grundarna till Nilsson Energy.

Nilsson Energy är en svensk systemintegratör och leverantör av nyckelfärdiga förnybara energisystem med vätgas som energibärare. Företaget har sitt huvudkontor i centrala Göteborg och sitt testcenter i Säve där Hans-Olof Nilsson gladeligen visade runt på området.

– Väldigt inspirerande att ha en så intresserad grupp på besök, som ställer frågor och man får förklara. Det är inspirerande för mig också, säger Hans-Olof Nilsson.

Uppmärksamhet är han dock van att få. Över åtta tusen nyfikna har besökt hans hem i Agnesberg utanför Göteborg. Ett hus som är helt självförsörjande på el och värme tack vare solpaneler i kombination med vätgaslagring. Åtskilliga intervjuer har det också blivit genom åren, något Hans-Olof inte har något emot. Att dela med sig av kunskap och erfarenheter är självklart för mannen som fått namnet Mr Vätgas.

– Det är bara kul, säger Hans-Olof och skrattar. Jag kunde inte heller något från början men fick lära mig och eftersom jag ville ha ett helt energisystem från solstrålen till el i vägguttaget var det bara att sätta i gång.

En av dem som var med på resan var Helen Wittesjö. Hon är vätgasansvarig på DalaVind sedan första september. För henne var det ett studiebesök som gav mersmak.

– Jätteintressant, bara att få se de olika delarna på riktigt och kika in alla containerns ger ju en helt annan känsla än att se det på bild. Sedan att få träffa Hans-Olof, som är en legend inom branschen, klart det är inspirerande, säger Helen.

Intresset för grön vätgas har exploderat senaste tiden och många vätgasmackar är planerade i Sverige de närmsta åren. En av dessa kommer stå i Malung och beräknas vara i drift till vintern år 2024. En satsning som blev möjlig då DalaVind i början av året beviljades bidrag från Naturvårdsverkets Klimaklivet. Målet är att erbjuda lokalproducerat, fossilfritt drivmedel för hållbara transporter i Malung med en kapacitet på minst 50 ton per år. Det motsvarar ungefär 500 000 mil med personbil. 

Men det finns andra möjligheter med vätgas också. Genom att göra om el från vind och sol till vätgas och sedan omvandla den igen när det behövs innebär att elen inte längre blir väderberoende. Den kommer helt enkelt kunna produceras när det blåser och är soligt, lagras och sedan användas vid senare tillfällen.

– När vi ska lagra vind och sol räcker inte batterier. De är för små i kapacitet och då finns det ju bara ett alternativ. Att omvandla energi till vätgas. På så sätt kan man använda den när behovet uppstår, säger Hans-Olof Nilsson.

Läs mer om Nilsson Energy via denna länk

Läs mer om DalaVinds satsning på vätgas här