Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalavind/dalavind.se/public_html/wp-content/plugins/cherry-projects/cherry-framework/modules/cherry-utility/inc/cherry-media-utilit.php on line 90

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalavind/dalavind.se/public_html/wp-content/plugins/cherry-projects/cherry-framework/modules/cherry-utility/inc/cherry-media-utilit.php on line 92

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalavind/dalavind.se/public_html/wp-content/plugins/cherry-projects/cherry-framework/modules/cherry-utility/inc/cherry-media-utilit.php on line 93

Vindpengen 2016 gick till hästsport, friluftsliv och ny teknik till dagverksamheten Lyckoträffen

Idag delade delägarna i Tavelbergets vindpark ut totalt 40.000 kronor till byborna i Linghed som en avkastning från Tavelbergets vindkraftpark. Den största delen gick till Intresseföreningen Framtid i Linghed som fick 20.000 kronor till att bygga en ridbana, men även tre andra föreningar fick bra ekonomiska bidrag till sina projekt för såväl natur- och kulturrestaureringar som modernare teknik.

Det var i stor glädje som ett hundratal personer igår samlades i Linghed och delade dagen med de fyra lyckliga föreningar som mottog vindpengen för sina projekt som ska bidra till en positiv utveckling för Linghed.

Förutom en ny ridbana så kan bygden vänta sig upprustade vandrings- och skoterleder, en uppfräschning av utkiksplatserna runt Spjärshälla och Himmelsberget, samt en ny projektor och duk till dagverksamheten Lyckoträffen. Teknik som ska möjliggöra bättre informationsträffar, visningar och utställningar för framförallt den äldre målgruppen.

DSC_0140DSC_0135-002


Vinnare och motiveringar

Aktivitetsföreningen AH – 3 000 kronor till projektor och duk

En liten insats som gör en stor skillnad! Med en projektor och duk till dagverksamheten Lyckoträffen i Linghed så öppnas nya världar av möjligheter upp för att kunna bjuda in till modernare informationsmöten, utställningar och visningar, kanske framförallt för de äldre i byn. Ett viktigt projekt för Lingheds attraktionskraft, och för daghemmets utveckling.

 

Framtid i Linghed – 20 000 kronor till ridbana i Linghed

Det har varit högt prioriterat med fler gemensamma aktiviteter för ungdomar i byn. En ridbana är inte bara ett fantastiskt svar på det behovet, utan det är också ett sätt att stärka ridning som idrottsgren och lyfta det kvinnliga idrottsutövandet. En ridbana skapar fler idrottsmöjligheter för ungdomarna i byn – och det ökar även byns attraktionskraft för inflyttare.

 

Lingheds skoterklubb – 9 000 kronor till skoterleder med tillhörande byggnader

Lingheds två  mest besökta utkiksplatser Spjärshälla och Himmelsberget är platser som är mycket uppskattade. Såväl byborna som inresande har länge uppskattat resor hit – varför ett initiativ att rusta upp utsiktsplatserna och skoterlederna för både sommar- och vinterbruk är ett välkommet projekt för att stärka Lingheds utveckling.

 

Räv Lenas vänner – 8 000 kronor till förbättring av vandringsleder

Vandringslederna är något som lockar vandrings-, kultur- och naturintresserade till Linghed. Inte bara bidrar de till en ökad turism, utan de ger också goda förutsättningar för byborna att hålla sig fysiskt aktiva och främjar därför en god hälsa. Det är därför ett välkommet initiativ av Räv Lenas vänner att rusta upp vandringslederna för att göra dem mer tillgängliga för bruk året runt.

 

De låga elpriserna 2015 påverkade inte vindpengen

Trots att det under 2015 var historiskt låga elpris så kunde vi ändå leverera samma nivå på vindpengen i år. Det är tack vare att vi har en av Sveriges mest producerande vindkraftparker i sin storleksklass här på Tavelberget. Vi har helt enkelt hittat rätt vindkraftverk för det blåsiga väderförhållande som finns på Tavelberget. Detta kompenserade upp mot prisbortfallet och gav oss möjlighet att kunna dela ut en vindpeng på samma nivå som förra året, vilket vi självklart är mycket glada över.

 

Ett sjätte vindkraftverk är rest på Tavelberget

Så sent som förra veckan restes också det sjätte vindkraftverket på Tavelberget. Ett efterlängtat verk som kommer att bidra till vindpengen år 2017 och till den positiva utvecklingen för Linghed.

Förutom vindpengen kan vi också stoltsera med att vi arbetar med förnyelsebar energi, något som är absolut aktuellt och rätt i tiden. Vindkraften är en stor del i det svenska energisystemet. 2015 producerade vindkraften i Sverige ca 12 % av den svenska elanvändningen.