Privatpersoner kommer kunna investera i vindkraft i Orsa och Ljusdal

Privatpersoner kommer kunna investera i vindkraft i Orsa och Ljusdal

Dala Vindkraft Ekonomisk förening avser köpa in sig i ett vindkraftverk om Vindpark Noppikoski och Vindpark Jordikamäck blir av. Det innebär att privatpersoner och företag får möjlighet att gå in som andelsägare.

– Det här känns jättebra. För oss är det viktigt att erbjuda ett lokalt ägande, säger Niklas Lundaahl, vd på DalaVind.

Dala Vindkraft Ekonomisk förening, DVEf, är med sina 3 000 medlemmar och 25 500 sålda vindandelar Sveriges näst största vindkraftkooperativ. Föreningen har funnits sedan 2006 och äger sju vindkraftverk i länet (hela eller del av). Föreningen tillhandahåller el från sina vindkraftverk till sina medlemmar till ett av föreningen förutbestämt elpris. En medlem kan ha sin förbrukningsanläggning var som helst i Sverige och använda sina andelar där. Under mars månad blev det klart att DVEf avser att köpa minst 25 % av ett vindkraftverk om Länsstyrelsen säger ja till etableringarna i Orsa och Ljusdal.

– Om intresset för vindkraftsandelar blir stort så kan det bli aktuellt att köpa en större del, säger Sverker Ericsson ordförande i Dala Vindkraft Ekonomisk förening.

DVEf har sedan tidigare också visat intresse att köpt in sig i Vindpark Fageråsen i Malung-Sälens kommun, som planeras vara i drift år 2027.

– Vi ser att vi gör en insats för klimatet och är en del av energiomställningen. Våra medlemmar får samtidigt genom sina vindkraftsandelar en stabil elkostnad, säger Sverker Ericsson.