Nu inleds bygget av stor solcellspark i Djurås

Nu inleds bygget av stor solcellspark i Djurås

Strax utanför Djurås i Dalarna har nu bygget av en stor solcellspark startat, som kommer att ge el till minst 200 hushåll. DalaVind är med som en av tre kommande delägare, tillsammans med Dala Energi och Dala Vindkraft Ekonomisk förening.  

En solcellspark utanför Eskilstuna.

En mix av olika kraftslag behövs 

Eftersom elkonsumtionen kraftigt ökar och förväntas dubblas till 2035, behövs fler lösningar för den förnybara elproduktionen. Ett hållbart energisystem behöver en mix av olika förnybara kraftslag, som vind, sol och vatten. 

Ta vara på solens resurser

Därför är vi på DalaVind glada över att få bidra ytterligare till ett hållbart samhälle, där vi tar vara på solens resurser för lokal och förnybar kraftproduktion. I förberedelserna för solcellsparken har vi skött processen för miljö- och byggtillstånd, dialog och affärsupplägg.

Mark som inte kan användas till jordbruk

Den fullstora solcellsparken kommer att stå på en cirka 6,5 hektar stor yta (tolv fotbollsplaner) intill E16 strax utanför Djurås. Platsen är väl vald, eftersom marken inte går att använda till jordbruk på ett lämpligt sätt och det är dessutom nära till en anslutning till elnätet. 

Etapp 1 klart hösten 2024

Nu påbörjas markarbetet för etapp 1 (av 2 etapper) som tar en paus 1 april–15 juli för att inte störa djurlivet. Till sommaren påbörjas det stora montaget och i höst planeras den första etappen bli klar, med en kapacitet på cirka 1 500 MWh per år. Nästa sommar är produktionen i full gång och 2027 är nästa etapp klar, med ytterligare cirka 2 000 MWh.