Unikt samarbete bakom första besöksparken

Landshövding Helena Höij i färd med att inviga besökspark Vindpark Dalarna. Hon assisterades av DalaVinds vätgasansvariga och tillika konferencier under invigningen, Helen Wittesjö.

Under onsdagen invigdes landets första besökspark för vindkraft, Vindpark Dalarna i Hedemora kommun. Bakom initiativet står ett unikt samarbete mellan flera myndigheter och energibranschen.

– Vi har pratat länge om att ha någon form av informationscentrum när det gäller energifrågan, säger Jakob Ebner på Länsstyrelsen Dalarna. När Vindpark Riskebo invigdes förra sommaren såg vi att det kunde vara en lämplig plats och ägarna SR Energy och Dala Vind var med på det.

– Jag är stolt över att vi tillsammans har skapat den allra första besöksparken för vindkraft. Det är viktigt med kunskapsspridning och det fysiska besöket. Där får man möjlighet att bilda sig sin egen uppfattning om hur det ser ut och hur det låter. En vanlig kommentar vid besök är att det inte låter mer, säger Niklas Lundaahl, vd på DalaVind.

Under hösten bildades en arbetsgrupp bestående av Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna, SR Energy och DalaVind som bollat idéer, samlat material och faktagranskat. Viktiga inspel har också kommit från lokala politiker, Visit Dalarna och 2047 Science Center för att nämna några.
På plats för att inviga Vindpark Dalarna fanns också Dalarnas landshövding Helena Höij.

– Jag är glad över att idag kunna inviga Sveriges första besökspark för vindkraft! Vindparken gör det möjligt att uppleva vindkraft på nära håll, få kunskap om vindkraft, ta del av information om regionens framtida energibehov och få veta lite om hur processen kring en vindkraftsetablering går till.
Jag hoppas att många ska hitta hit och att parken kan bidra till kunskap och dialog för att få hela samhället delaktigt i det omställningsarbete vi tillsammans står inför, sa landshövdingen innan hon klippte bandet.

Under invigningsdagen samlades runt 100 personer, varav flera av länets kommunpolitiker, näringslivs- och samhällsbyggnadschefer samt representanter från näringslivet. På plats fanns också bland annat Samarkand, Hela Dalarna ska leva och Naturvårdsverket.

Från näringslivet intervjuades Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy, Per Bondemark, vd på Maserfrakt, Fredrik Svartengren, enhetschef på Energimyndigheten samt DalaVinds vd Niklas Lundaahl och Hållbarhets- och kommunikationsansvarig på SR Energy, Malin Serrander. Samtliga var överens om vikten av att kommunicera om energiomställningen och de behov Dalarna har framöver.

Syftet med vindparken är att sprida kunskap om energiomställningen och vindkraftens del i denna. I besöksparken finns det möjlighet att uppleva vindkraft på nära håll och få kännedom om hur vindkraft kan bidra till en hållbar energiförsörjning i Dalarna. Besöksparken är öppen mellan april-oktober.

Genomförandet av Vindpark Dalarna hade heller inte varit möjligt utan stöd från Hedemora Energi, Borlänge Energi, Dala Energi och Falu Energi & Vatten. De tre sistnämnda äger ett av vindkraftverken i parken.

Läs mer och boka besök till parken på vindparkdalarna.se