Fördjupat samarbete med en av Nordens ledande vindkraftprojektörer 

Inför byggstarten av Vindpark Fageråsen, utanför Malung, fördjupar DalaVind sitt samarbete med Eolus Vind AB. Eolus har funnits inom vindkraftbranschen i över 30 år.   

– Det här känns jättebra. Eolus är en stabil samarbetspartner med lång erfarenhet, säger Niklas Lundaahl, vd på DalaVind. Tillsammans kommer vi se till att vindparken, när den står klar, kommer bidra till att minska elunderskottet i länet och säkerställa mer el till Malung-Sälen området, säger Niklas Lundaahl.  

Samarbetet med Eolus kommer fortsättningsvis ske genom ett projektbolag där DalaVind är majoritetsägare och därmed har fortsatt inflytande på utvecklingen av Vindpark Fageråsen. Affären genomfördes onsdagen den 29 juni då bägge parter skrev på kontraktet.  

– En extern samarbetspartner är en värdefull och nödvändig resurs för DalaVind när vi bygger en vindpark. Vår avsikt är att vara en långsiktig delägare i vindparken på samma sätt som vi realiserade Vindpark Riskebo i Hedemora kommun.

Totalt planeras 33 vindkraftverk med en maximal höjd på 200 meter i området. Parken fick laga vunnet tillstånd 2018 och förväntas producera 700 GWh per år. Detta motsvarar årsförbrukningen för ca 140 000 hushåll.  

Det planerade vindkraftområdet ligger utmed E45 mellan Malung och Stöllet vid gränsen mellan Dalarna och Värmland. Området har goda vindförhållanden och en infrastruktur som underlättar transport och installation av vindkraftverken. Elanslutningen kommer att ske till en ny transformatorstation i Tandö norr om Malung som byggs bland annat för att förstärka elanslutningen till norra Dalarna. 

Driftsättningen av vindkraftparken beräknas till hösten 2026. 

Nyheten gick ut i ett pressmeddelande tisdagen den 5 juli.

Läs hela pressmeddelandet här