Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalavind/dalavind.se/public_html/wp-content/plugins/cherry-projects/cherry-framework/modules/cherry-utility/inc/cherry-media-utilit.php on line 90

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalavind/dalavind.se/public_html/wp-content/plugins/cherry-projects/cherry-framework/modules/cherry-utility/inc/cherry-media-utilit.php on line 92

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalavind/dalavind.se/public_html/wp-content/plugins/cherry-projects/cherry-framework/modules/cherry-utility/inc/cherry-media-utilit.php on line 93

VM-satsning i Sörskog med stöd av Dala Vind

Inför vintern satsar Bengt Lock och spårgruppen i Sörskog på mer och bättre skidåkning med stöd av bland andra Dala Vind AB.

Varje år kommer tusentals skidåkare från hela Sverige till vackra och snösäkra Sörskog utanför Falun för att åka längdskidor. I vinter gör det ideella gänget som driver skidspåren en extra satsning i och med att Lugnet i Falun kommer att vara stängt för allmänheten stora delar av vintern på grund av skid-VM. Satsningen i Sörskog stöds i år med ett bidrag på 50 000 kronor från Dala Vind AB och ägarna i Högbergets vindpark som ligger i anslutning till skidspåren.

Bättre spår på kortare tid

– Vi har investerat i en ny dragmaskin och ny spårkälke som gör flera moment på en gång, det gör att vi kan prepparera spåren bättre och snabbare, säger Bengt Lock som är en av eldsjälarna bakom skidspåren i Sörskog.

Förutom nya maskiner har de också lagt ner ett stort arbete på markförberedelser för att få en längre skidsäsong.

– Vi har dragit om spåren för att undvika blöta partier. Vi har också breddat flera delar och byggt broar för att undvika blöthål, berättar Bengt.

Väntar på kyla och snö

Förra året öppnade de första längdspåren i Sörskog i mitten av november, men vädret har varit varmt och snöfattigt denna höst och nu väntar de på kyla.

– Kommer det snö så kan vi köra upp några av spåren direkt. Men det bästa är om det blir rejält kallt ett par dagar eller en vecka, då fryser marken och myrarna till och det blir en bra grund för resten av vintern, säger Bengt.

Följ spårgruppens arbete på Internet

Spårgruppen består av sju man med tillsammans 510 års livserfarenhet. De uppdaterar webbsidan Skidspår.se med information om vad de har gjort och vad de planerar att göra i skidspåren.

– Innan vi uppdaterade på skidspår.se ringde det i telefonen nästan hela tiden, nu slipper vi det och kan koncentrera oss på spåren. Det är dessutom väldigt roligt för oss i spårgruppen att läsa vad folk tycker om det jobb vi gör. Lämna gärna ett omdöme eller en kommentar, uppmanar Bengt.

Det är gratis att åka skidor i Sörskog, men varje bidrag för att täcka kostnader för spåren tas tacksamt emot av spårgruppen. Inbetalningskort finns vid omklädningsrummen i Sörskog.

Skidspåren i Sörskog

  • Totalt 49 km längdspår för klassisk skidåkning varav 4,5 km hund- och pulkaspår
  • Omklädningsrum med dusch och toaletter
  • Värmestuga
  • Grillplats
  • Parkering
  • Aktuell spårstatus finns på skidspår.se (finns också som app för smartphones)

Sörskog är en snösäker by på 400 meters höjd över havet som ligger 3 mil utanför Falun och 1 mil från Bjursås. Vid sträng kyla är det ofta 5-10 grader mildare i Sörskog än i Bjursås och Falun. Spårgruppen i Sörskog fick 2012 Stora skidspårspriset för sitt arbete med skidspåren. Skidspåren drivs ideellt genom Bjursås OK och Bjursås IK. Det är gratis att åka skidor och nyttja omklädningsrum, dusch med mera men det är möjligt att lämna ett bidrag till spårgruppen på bankgiro 5560-8806.